Nederlands Indië een vuile oorlog?

media_l_1271519

Toevallig ken ik een Indië-veteraan. 90 jaar istie nu, en mentaal nog prima in orde. Op z’n 17e dook hij onder om aan gedwongen tewerkstelling voor de Nazi’s te ontkomen. Kort na de oorlog werd hij opgeroepen voor zijn dienstplicht. Drie jaar vocht hij vervolgens in de Oost. Verteld werd hem toen hij er in ’47 heen ging, dat hij daar de bevolking ging beschermen.

“Nou, dat bleek al snel anders. We werden erheen gestuurd voor de belangen van die lui die in Den Haag aan de Scheveningseweg woonden. Het werd ons trouwens verboden om in de woonwijk van de Hollanders te komen.”

media_xl_1271515

 

Hij spreekt over standrechtelijke executies van ex-Japanse soldaten. “Die trainden de Indonesiërs. Als we zo’n Jap te pakken kregen, knalden we die meteen af. We waren niet meer in oorlog met Japan, dus krijgsgevangen hoefden we ze niet te maken.”

Van wreedheden door Nederlandse soldaten spreekt hij niet, maar volgens de veteraan zaaiden radicale lokale jihadistengroepen dood en verderf. Ook onder de bevolking. “Bij gevechten met jihadisten hielden we de laatste kogel altijd voor onszelf. Want je kon maar beter niet levend in hun handen vallen.”

Hij heeft het allemaal overleefd, maar het kostte hem zijn gevoel voor medemenselijkheid. “Ik ben er keihard geworden”, zegt hij. Zo op het eerste gezicht zou je dat niet van hem zeggen. Hij is vriendelijk, heeft zelfspot, is charmant. In de landsregering heeft hij na zijn terugkeer in Nederland nooit meer een greintje vertrouwen gehad. “Ze hebben ons bedrogen. En 6000 van onze jongens zijn door die leugens doodgeschoten. Die hebben we daar achter moeten laten.”

Zijn generatie Nederlandse soldaten is opgegroeid onder vijf jaar nazi-terreur en al dan niet willekeurig oorlogsgeweld. Voordat wij, uit het heden, die dienstplichtigen nóg een keer te grazen nemen, moet eerst maar eens uitgezocht en onderkend worden wat de causale invloed van het beleven van de Tweede Wereldoorlog is geweest op de normen en waarden in hun strijdgeest. De toerekeningsvatbaarheid voor die zogenaamde vuile oorlog zou namelijk wel eens héél anders in elkaar kunnen zitten dan ‘vuile oorlog‘ wil doen geloven…

Foto’s: privé archief oud-Indiëganger maar niet van mijn bron.

Willem Uitschot | 29 september 2016 | 21:43 |

Advertenties