Rijnkrokodil duikt op in Oude Maas

krokorijn (1)
Volgens de Rotterdamse Havenpolitie is er geen enkele reden voor paniek.

PUTTERSHOEK, 21 juli 2016 – De krokodil die ruim vijftien jaar geleden voor het eerst gesignaleerd is in de Rijn bij Mainz is op weg naar de Noordzee. Dat kan opgemaakt worden uit het relaas van de 11-jarige Bastiaan Muller en zijn vader Kees Muller uit Puttershoek. De jongen zat op dinsdag 3 juli  bij het eerste ochtendgloren met zijn vader te vissen in de Oude Maas op de kade bij het haventje van zijn woonplaats toen ze de schrik van hun leven kregen.

Door: Wilhelm Uitschot

“Het was laag water en ineens kroop er een krokodil uit rivier om wat te gaan liggen zonnen op het strandje.” Bastiaan’s vader kon het boomlange prehistorisch reptiel nog net op de foto vastleggen voordat het monsterlijke dier weer in de rivier verdween. “Ik had wel gehoord dat ze jaren geleden in Duitsland een krokodil in de Rijn hadden gezien, maar van dat soort verhalen geloof je niet echt iets. Tenminste, ik niet”, zegt Kees. Hij zegt dat zijn vader, die binnenschipper is geweest, wel eens met dit soort verhalen na een reis thuis kwam om zijn dertien kinderen bang te maken. “Ik vaar zelf ook en we lagen toevallig een paar dagen in Puttershoek voor de wal. Vanwege het mooie weer zat ik met de kleine Besjaan bij het ochtendkrieken te vissen, toen ineens die krokodil opdook.”

Fototoestel

Bastiaan Muller vertelt opgewonden wat er toen gebeurde. “Ik moest van mijn vader stil blijven zitten. Toen is hij zijn fototoestel van het schip gaan halen en heel voorzichtig naar het terras geslopen van Het Veerhuys, (het van schaatser Kees Verkerk beroemde café, red). Dat kijkt namelijk uit over het strandje waar de krokodil op dat moment nog steeds onbeweeglijk aan de waterkant in de zon lag. Pappa kon heel dichtbij komen en dat vond ik erg eng. Toen hij niet verder meer kon, heeft hij snel een foto genomen. De krokodil had ons kennelijk toch gezien want hij begon te grommen. Maar blijkbaar had het beest geen honger want hij verdween met een paar flinke zwiepen van zijn staart en een hoop herrie het water in. De krokodil zwom in de richting van een passerend schip en verdween na enkele meters onder water. Ik weet niet waar hij gebleven is, want ik heb hem niet meer gezien”, vertelt de trotse Bastiaan over het avontuur dat hij samen met zijn dappere vader heeft overleefd.

Zoekactie

Naar verluidt is er naar aanleiding van de foto en de verklaringen van vader en zoon Muller de afgelopen weken in alle stilte een grootscheepse zoekactie op touw gezet om de krokodil te vangen. Kenners achten het heel goed mogelijk dat het om hetzelfde dier gaat dat ruim vijftien jaar geleden voor het eerst in de Rijn bij het Duitse Mainz is gezien. Het reptiel is waarschijnlijk via de Rijn en de Waal in de Oude Maas met de stroming meegekomen en is nu op weg naar zee. Er zou, in tegenstelling tot de opsporingsacties in Duitsland vijftien jaar geleden, dit keer met opzet geen ruchtbaarheid gegeven zijn aan de speurtocht in de Nederlandse rivieren om zwemmers en andere waterrecreanten niet onnodig ongerust te maken.

Paniek

Omdat de krokodil er de afgelopen tijd blijk van heeft gegeven zeer schuw te zijn en mensen zou ontwijken, is er volgens woordvoerders van Rijkswaterstaat en de Rotterdamse Havenpolitie geen enkele reden voor paniek. Een reptielenverzorger van Diergaarde Blijdorp raadt echter toch af om te zwemmen of te zonnenbaden in en aan de Oude Maas, het Haringvliet en de Nieuwe Maas. Of er gevolgen zijn voor de Zeeuwse en Zuid-Hollandse stranden wilde niemand zeggen.

21 juli 2016 | 21:54

26 gedachten over “Rijnkrokodil duikt op in Oude Maas

  1. Leuk verhaal. Puttershoek weet van niks en er zijn ook geen officiële waarschuwingen geplaatst! Lijkt mij dat dat dan per direct gedaan zou worden in het kader van de veiligheid. Heerlijk die mensen die zo lekker kunnen verzinnen 😂

    Geliked door 1 persoon

    1. Ik wil graag weten welke vertegenwoordigers van rijkswaterstaat en havenpolitie dit kunnen onderbouwen. Met andere woorden wie is de bron. Bij beide instanties weten ze van niets…..

      Geliked door 1 persoon

  2. Hoe kunnen ze nu zeggen hij is niet gevaarlijk de mensen die dat zeggen die sporen totaal niet het is en blijft een roofdier ik zou zeggen tegen die mafklappers gaat effe kijken of zwemmen dan doe jij het effe voor wat een staatsmongolen zeg nou nou wees wijs en blijf uit de buurt en die wat anders zeggen zijn in mijn ogen gestoord echt ziek

    Like

  3. Even ter attentie, een krokodil is een jager die zich verscholen houdt tot die kan aanvallen uit het onverwachte. Tuurlijk is het dier op het land schuw, maar als die verscholen onder water is, pas maar op! Dan pakt ie alles wat in zijn bereik komt. Dus een goede hint: houd afstand! Zeker als hij in het water is, want zo’n krokodil schiet anderhalf keer zijn lengte het water uit om een prooi te vangen.
    Helaas is het maar al te vaak zo dat door dit soort dingen een dier wordt afgeschoten omdat er iemand was die toch even dichtbij wil gaan kijken en gewond is geraakt. En de politie die zegt dat het dier niet gevaarlijk is? Die moeten eens keertje hun hand in het bekkie steken en dan nog maar eens uitleggen dat krokodillen niet gevaarlijk zijn!

    Like

  4. volgens mij een nepfoto… Waarom? Je ziet sleepsporen achter de krokodil (van land naar water) maar GEEN van water naar land.. Is zij mss komen aanvliegen dan? Maar dan spreken we wel van een draak hé… Een draak van een mop XD….

    Like

  5. Mooi “verzonnen” verhaal! Ook toevallig dat de focus van de camera net niet op de krokodil staat. Waar heb ik dat nou eerder gezien (hmm.. Het loch ness monster).

    Like

  6. En toen kwam er een olifant met een …………………………………

    Like

      1. Ik wil graag weten welke vertegenwoordigers van rijkswaterstaat en havenpolitie dit kunnen onderbouwen. Met andere woorden wie is de bron. Bij beide instanties weten ze van niets…..

        Like

    1. Dat hangt van de soort af.

      In ieder geval kunnen ze alleen overleven bij temperaturen boven 0 graden.
      Ik geloof er dus geen barst van dat er al 15 jaar een krokodil rondzwemt in de Rijn!

      Like

      1. De Rijn is in al die jaren nooit bevroren. Laatste keer was in ’63. Overigens zwom er in 1966 een witte beluga in de Rijn. Moby Dick werd die al snel genoemd. Die was voor de kust van Engeland verloren uit een zeetransport, de Noordzee overgestoken, vervolgens de Rijn opgezwommen tot in Duitsland toe en weer via Hoek van Holland teruggekeerd naar de Noordzee. http://www.spiegel.de/einestages/beluga-wal-von-1966-moby-dick-vom-rhein-a-1092621.html

        Like

Reacties zijn gesloten.